در هر انتخاباتی میزان قابل توجهی "رای سرگردان" وجود دارد که افراد میخواهند رای بدهند؛ ولی درباره هیچ یک از کاندیداهای موجود به جمع بندی قطعی نرسیدهاند. یکی از روش های انتخاب کاندیداهای مناسب این است که افراد به "گروه های مرجع" جامعه توجه کنند و ببینند کسانی که در جامعه دارای وزن سیاسی، فکری، فرهنگی، معنوی و یا هر نوع شاخص متمایز کننده دیگری هستند، از چه کسی حمایت میکنند. این روش تصمیمگیری در واقع همان معنای جامعه شناختی ضربالمثل فارسی است که ميگوید: "بگو دوستات چه کسانی هستند تا بگویم تو کی هستی."
در این دوره از انتخابات، که کروبی و موسوی هر دو از پایگاه اصلاح طلبان وارد میدان شدهاند؛ تصمیم گیری برای بسیاری که گرایش اصلاح طلبی دارند؛ سخت شده است. دو حزب عمده اصلاح طلبان، مشارکت و سازمان مجاهدین، رسما از موسوی حمایت کردند. همچنین قدرتمندترین فرد حقیقیای که پشت سر موسوی قرار گرفته است؛ محمد خاتمی است. البته افراد مشهور دیگری هم حمایت خود را از میرحسین اعلام کردهاند؛ مثلا ابراهم نبوی. البته در عین حال که هر دوی این افراد به اندازه کافی مشهور هستند و هر یک پایگاهی در جامعه دارند تا تعداد قابل توجهی رای به سبد میرحسین سرازیر کنند؛ واضح است که وزن نبوی در جامعه ایران با خاتمی قابل قیاس نیست.
عبدالکریم سروش در مصاحبه ای که روز یکشنبه با روزآنلاین انجام داده است؛ اعلام میکند انتخابش از میان کاندیداهای موجود، کروبی است. البته او در دوره قبل هم کروبی را گزینه مناسب ریاست جمهوری دانسته بود ولی در مصاحبه اخیر لحن او کاملا متفاوت از چهار سال پیش است. او در سخنان موسوي، نه تنها "نکته تازهاي" نميبيند؛ بلکه "رگههاي نگران کنندهاي" را هم تشخیص میدهد. او همچنین از میرحسین انتقاد میکند که "در عمل هم بيست سال نشست و ظلم ها را تماشا کرد و لب از لب نگشود". سروش همچنین موضع خاتمی را در حمایت از میرحسین، "سئوال انگيز" می داند و "رفتن پارهاي از دوستان پشت آقاي موسوي" را هم "اصلا درک" نميکند. او در آخر تاکید میکند که در این برهه، جامعه ما به "مرد عمل" نیاز دارد نه به کسی که در "کسوت سیاسی ادعای رسالت روشنفکری" داشته باشد.
جدای از عباس عبدی، عمادالدین باقی، غلامحسین کرباسچی، ابطحی، قوچانی و تیم روزنامه نگاریاش، مهاجرانی و جمیله کدیور، سروش قوی ترین وزنهای است که تا به امروز حمایت خودش را از کاندیداتوری کروبی اعلام کرده است. به نظر میرسد در شرایط فعلی، حجت برای کسانی که گرایش های اصلاح طلبی دارند، ولی هنوز مرددند چه کسی را انتخاب کنند؛ تمام است. یک سر طیف خاتمی ایستاده است با کارنامهای روشن و سر دیگر آن سروش ایستاده؛ او هم با کارنامهای روشن. هر دو هم به اندازه کافی وزنههای سنگینی هستند و در میان گروههای معینی از جامعه "مرجعیت" دارند و میتوانند بخشی از آرای سرگردان را به سبد کاندیدای موردنظرشان بریزند.
منتشر شده در روزنامه
0 نظر:
ارسال یک نظر
شما چی فکر می کنید؟